Tieto ja kulttuuri: Ihmisten välinen käyttöliittymä on tiedolla johtamisen voima
Olen 17 vuoden aikana päässyt tukemaan ja kehittämään lukuisten organisaatioiden liiketoiminnan muutoksia, strategiatyötä, sekä johtamisen ja yhteistyökulttuurin kehittämistä. Jokainen organisaatio, ja jokainen muutoksen luonne on ainutkertainen, mutta samalla ihmisten kokemuksissa on jotakin yhteistä ja toistuvaa.
Tiedolla johtamisen näkökulmasta organisaation suunnan muutoksen haasteena ei suinkaan aina ole tiedon määrä tai toimimattomat teknologiat ja järjestelmät. Toki valitettavan usein myös toimimattomat järjestelmät ja teknologiat aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä. Muutoksen todellinen haaste on ihmisten välisessä käyttöliittymässä, eli miten ihmiset kytketään mukaan yhteiseen muutostyöhön. Ihmisten tarinoissa toistuu usein samankaltainen arjen työhön liittyvä tuska: meillä on liian kiire, jotta ehtisimme yhdessä pysähtyä keskustelemaan siitä, mikä on tärkeää?
Miten sitten johtaa ja tukea muutosta, jossa ihmiset ovat mukana ja joka samalla vahvistaa yhteistä kulttuuria? Ja mitä voidaan tehdä tiedolla johtamisen näkökulmasta? Seuraavassa kolme näkökulmaa ihmisten väliseen käyttöliittymään, joiden kautta organisaatio voi luoda edellytyksiä onnistuneelle organisaation suunnan muutokselle.

1. Vahvista yhteistä tilannekuvaa lisäämällä ymmärrystä
Usein meillä on liian kiire mennä suoraan tiedosta ja havainnoista toimintaan. Havainnoimme tietoa päätöksenteon ja muutoksen tueksi, mutta emme malta pysähtyä keskustelemaan siitä, mitä näkyvän tiedon ja tulosten takana todellisuudessa tapahtuu? Tai teemmekö oikeita asioita? Teot ovat toki tärkeitä, mutta teot vailla ymmärrystä ja suuntaa eivät vie oikeaan suuntaan. Yhteisen tilannekuvan ja ymmärryksen luominen vaatii aikaa, oikeat kysymykset sekä oikeat työtavat.
2. Rakenna osallisuutta ja luo uudenlaisia työtapoja
Yksi muutoksen (johtamisen) suurimmista haasteista on yhteinen aika (tai ennemminkin sen puute) yhdistettynä muutoksen eritahtisuuteen ja yksilöllisyyteen. Ihmisten kalenterit ja aika ovat yhä pirstaleisempia, jolloin ihmisiä on yhä haastavampaa saada yhteisiin valmennuksiin ja työpajoihin samaan aikaan – saati samaan paikkaan. Tarvitaan uudenlaisia työtapoja, jotka mahtuvat organisaation arjen foorumeihin ja yksilöiden kalenteriin.
Digitaaliset työskentelyalustat mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman prosessimaisen ja läpinäkyvän muutostyön. Nykyisen teknologian avulla on helppo saada kymmenet, sadat tai jopa tuhannet ihmiset yhteiseen kehittämistyöhön mukaan – nopeasti, kustannustehokkaasti ja läpinäkyvästi. Uudistuminen ei tapahdu enää vain työpajoissa ja valmennuksissa, vaan ennen kaikkea niiden välillä arjen työssä. Yksilöt ja tiimit voivat osallistua muutoskeskusteluun (yhteisellä alustalla) silloin kuin heille sopii. Toki yhteisille työpajoille ja pysähtymisille on edelleen oma paikkansa. Ne ovat tärkeä osa sosiaalisen pääoman vahvistamisessa, sekä yhteisen tilannekuvan muodostamisessa.
3. Panosta sosiaalisen pääoman kehittämiseen
Sosiaalisella pääomalla on vahva yhteys organisaation kykyyn uudistaa toimintaa ja luoda uusia innovaatioita. Sosiaalisen “liiman” merkitys on jatkuvasti tärkeämpi työn luonteen muuttuessa yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Yhteisen ajan ja yhteisten toimintatapojen merkitys on erityisen tärkeää sosiaalisen pääoman kannalta. Vahvat ja luottamukselliset suhteet rakentavat pohjan kulttuurille, joka on valmis muutokseen ja jatkuvaan kehittymiseen. Operatiivisen työn ja ajan rinnalle täytyy varata aikaa myös yhteiselle oppimiselle sekä luottamuksen rakentamiselle.
Yhteisen tilannekuvan luominen, osallisuuden rakentaminen ja sosiaalisen pääoman vahvistaminen luovat vankan perustan tuloksille ja jatkuvalle kehitykselle. Tiedolla johtaminen ei ole vain tiedon ja teknologian hyödyntämistä, vaan ennen kaikkea kykyä saattaa ihmiset yhteen tärkeän tiedon äärelle. Tiedolla johtamisen ja ihmisten välisen käyttöliittymän voima piilee kyvyssä yhdistää tieto ja ihmiset.

Kirjoittaja
Matti Hirvanen
Tiedolla ohjautuvan kulttuurin kehittäjä
Creatido Oy
- 044 549 6299
- matti.hirvanen@creatido.fi